Mis käes käes põhjustab pahkluude valu?

Vastavalt 2009. aasta “Ameerika pereliikmete” artiklile on pahkluu kõige sagedamini vigastatud ühine. Jalutuskäikude korduv paindumine ja pikendamine võib põhjustada valu ja vigastusi või võib raskendada olemasolevat seisundit. Põlvevalu võib olla hüppeliigendi, osteoartriidi ja tendiniidi sümptom. Ravi sisaldab põletikuvastaseid ravimeid, puhkust ja jää. Konsulteerige oma arstiga, kui valu jätkub vaatamata nendele meetmetele.

Põselihaste tupe

Kui pahkluu ümber olevad sidemed on liiga pikad või rebenenud, tekib hüppeliigese pahkluu. Ava astumine või lihtsalt pahkluu keeramine võib põhjustada kerge ja raske pahkluu pinget. Lisaks valu võib tekkida turse, verevalumid ja vähenenud liikumisulatus. Ka pahkluu pingetõmbamine võib ka jalutades põhjustada märkimisväärset lõtvust ja see võib takistada teid muid tegevusi, näiteks jooksmist ja hüpamist.

Krampide sündroom

Põlvekahjustuse sündroom tekib siis, kui teie pahkluu ümbritsevad kõõlused või närvid on kokku surutud, põhjustades kroonilist valu. Ajakirja “Põhja-Ameerika suuõõne kliinikud” ajakirjas “2006” on öeldud, et võistlejad, tantsijad, kõrged jalgpallurid ja võrkpallurid on tundlikumad hüppeliigese sündroomi arendamisel. Jalgade ja pahkluu korduv paindumine ja pikendamine jalgsi võib põhjustada ka närvide ja kõõluste kokkusurumist. Täiendavad sümptomid on turse, liigesejäikus ja tuimus või kihelus.

Tendiniit

Tendiniit tekib, kui kõõlused muutuvad ärritunud ja põletikuliseks. Tendiniit on korduva liikumisega põhjustatud krooniline või liigne kahjustus. Teie vanus, treeningu intensiivsuse suurenemine ja ülekoormus võib suurendada teie tendentsi tekke ohtu oma pahkluu ümber. Põletiku ja kahjustatud kõõluste valu, turse ja popping on tendiniidi sümptomid. Arenenud tendiniidiga võib teil tekkida pidev valu, mis süveneb kõndimise, jooksmise ja hüppamisega.

Osteoartriit

Ülekasutamine, eelmine pahkluu vigastus ja normaalne kulumine võivad põhjustada osteoartroosi aja jooksul. Osteoartriit tuleneb teie pahkluu kõhre kahanemisest järk-järgult. Sagedased sümptomid hõlmavad “lihvimist” hüppeliigese ajal, liigesjäikus, lihasevalu ja pahkluude ebastabiilsus. Luukoe liigeste luustik ja liigese deformeerumine on arenenud osteoartriidi tüsistused. Kaalu kandvad tegevused nagu kõndimine võivad suurendada pahkluude valu ja põhjustada edasist halvenemist.

Kui te arvate, et teie pahkluude valu on kerge vigastuse tulemus, võite proovida tavalisi RICE-i meetodeid: puhata, jää, tihendus ja kõrgus, kuid kui valu püsib, pöörduge arsti poole. Sõltuvalt teie pahkluude raskusastmest ja põhjustest võib teie arst soovitada mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, nagu ibuprofeen, kortikosteroidide süstid, ortopeedia, füsioteraapia ja kirurgia.

Ravi