Kes reguleerib toitumisalaseid märke?

U.S. toidu reguleerimine on oluline osa tarbijate tervise säilitamisel. Toiduainete märgised on selle protsessi oluline osa. Toiduainete märgistuse reguleerimise töö kuulub Toidu- ja Ravimiamet (Food and Drug Administration – FDA), mis jälgib ja juhib toidu märgistamise seadusi.

Lisaks toidutähistele peab FDA heaks kiitma kõik tervisealased väited ja avaldused toiduvalikus, näiteks “madala rasvasisaldusega” või “südame tervislik”. FDA reguleerib toiduainete märgistamist, mis on osa föderaalse toiduainete ja kosmeetikatoodete seadusest. Kõigi toitude puhul, samas kui tooretest toorainetest nagu puuviljad ja köögiviljad on vabatahtlikud.

Toidu- ja ravimiamet on tervishoiu ja inimteenuste osakonna harukontor. Ta vastutab toidu ja toidulisandite ning teiste tervishoiuteenuste reguleerimise ja järelevalve eest. Toidu märgiste täpsus kuulub spetsiaalselt FDA osakonna toiduohutuse ja rakendusliku toitumise keskuse jurisdiktsiooni alla.

Mõned toiduained ja joogid ei ole FDA poolt reguleeritud. Loomaliha – näiteks lehma, sealiha või kodulinde – jälgib põllumajandusministeerium. Kuid toode, mis sisaldab minimaalset kogust liha, reguleerib FDA.

FDA ei reguleeri ka kahte jooki. Alkohoolseid jooke kontrollib Keskkonnakaitseagentuuri alkoholi-, tubaka-, tulirelva- ja lõhkeainete büroo ning pudelivesi.

Viimase kahe aastakümne jooksul on toidumärgis pidevalt muutunud. Aastal 1988 loodi Toidu-ja Ravimiamet ametlikult ja hakkas kehtestama ja jõustada toidu märgise seadusi. 1990. aastal võeti vastu Toitumisalase märgistamise ja väljaõppe seadus, mis nõudis, et toidul oleks toidust teavitatav toode. 1992. aastal uuendas FDA toidutähist, et loetleda kõige olulisemad toitained hõlpsasti loetavas vormis. See tehti lähtuvalt viimastelt rahvatervisealastest teadusuuringutest. 1994. aastal vastu võetud toidulisandi tervishoiu- ja haridusseadus liigitab toidulisandeid toiduna ja seetõttu vajab nende toodete spetsiifilist märgistamist.

Tervisealased väited

Mis on FDA?

Liha

Joogid

Toidu märgistuse ajalugu