Mis on üldise tervishoiu puhul halb?

Praegu on mõnes universaalse tervisehoiu vormis paljudes lääneriikides, sealhulgas Kanadas, Ühendkuningriigis ja Madalmaades. 2010. aasta märtsis vastuvõetud hooldusõiguse seaduse vastuvõtmisega rakendab Ameerika Ühendriigid universaalse tervishoiu amalgamiumi kaudu riiklikke ravikindlustusmakseid, mida on vaja rakendada 2014. aastaks. Kuigi ülemaailmse tervishoiusüsteemi kasu on ilmselge, võib potentsiaalne Universaalteenuse tervishoiu altpoolt tuleb arutleda ka.

Kaalutlused

Universaalpuhastajad arvavad, et see peaks olema kõigi kodanike jaoks õigustatud. Kuid kuna kõik kodanikud ei ole loodud võrdselt, tervislik, võib universaalne tervishoid põhjustada terviseteadlikele kodanikele ebaausa kohtlemise. Näiteks suitsetajad saavad samasugust ravi universaalse tervishoiu all, kuigi nende seisund on iseenesestmõistetav, kui mittesuitsetajaid. Suitsetamisega seotud haigused, nagu emfüseem ja kopsuvähk, põhjustavad süsteemil tohutult äravoolu ja enamasti ennetatavad. Sarnane argument võib olla ka neile, kes on ülekaalulised või rasked joomad. Universaalses tervishoiusüsteemis ei pea inimesed vastutama halbade eluviiside valiku tervisemõjude eest. Igaüks saab kaetud ja kõik jagavad kulusid.

Omadused

Erinevates riikides kasutatakse erinevaid määratlusi “universaalne”. Commonwealth’i fondi hiljutises uuringus võrreldi USA praegust süsteemi Austraalia, Kanada, Saksamaa, Hollandi, Uus-Meremaa ja Ühendkuningriigiga ning leiti, et mõned riigid katavad mõningaid kulusid, kuid mitte teisi, mis põhjustab kodanikele probleeme. Näiteks Kanadas hõlmab universaalne tervishoiuteenus arstiabi ja haiglaravi, kuid mitte retseptiravimeid. Kanada saab minna arsti juurde tasuta, õppida, milliseid ettekirjutusi ta vajab tasuta, kuid peab tasuma nende retseptide eest tasku või laiendatud ravikindlustuse kaudu, et täiendada oma valitsuskava. Madala sissetulekuga kodanike jaoks tähendab see tihti seda, et üldse ei ole retsept. Seevastu Hollandi plaan sisaldab retseptiravimeid ja hambaravi.

Efektid

Mõned tervikliku tervishoiu valdkonna riigid püüavad tõhusust säilitada. Vastavalt Commonwealth Wealth Fundi uuringule on Kanada ja Austraalia madalaimad, arstide kohtumiste ja ooteaegade kättesaadavus peamiste meditsiiniteenuste jaoks, samuti eriarstiabi, testid ja plaaniline kirurgia. Uuringu käigus täheldati teisi efektiivsusega seotud küsimusi, näiteks Kanada soovi asendada meditsiinilisi andmeid ja katseid.

Kuritarvitatavus

Mis tahes süsteem kutsub kuritarvitama ja universaalne tervishoiusüsteem pole erand. Sageli kaasatakse tervishoiuteenustega riikide kodanikud süsteemi piima. Selle nähtuse kõige levinum näide ilmneb siis, kui kodanikud ei ela oma päritoluriigis, nad ei maksa oma päritoluriigis makse, kuid pöörduvad siiski kodus tagasi, kui nad peavad arsti juurde minema.

Maksustamine

Universaalsete tervishoiueelarveliste eelarveridad nõuavad aastast aastasse järjestikuseid makseid – pole mingit üllatust, sest nad rahastavad sõna otseses mõttes miljoneid inimesi. Mõnede riikide puhul pole aga süsteem jätkusuutlik, seda eriti elanikkonna vananemise valguses. Näiteks Kanadas suunatakse provintsi eelarvete lionhari järjekindlalt tervishoiule. Mõned provintsid kulutavad tervishoiule vaid 40 protsenti aastaeelarvest. Muude programmide, nagu haridus ja infrastruktuur, rahastamine on pidevalt seotud tervishoiukulude hüvitamisega.